Ortodonție

Ce este ortodonția?

Ortodonția este o ramură a stomatologiei prin care se urmărește corectarea poziției dinților pe arcadele dentare, mai precis ea referindu-se la anomaliile stomatologice, dinții strâmbi sau înghesuiți, la spațiile dintre dinți precum și la lipsa ori surplusul de dinți.

Remedierea acestor probleme se efectuează prin montarea unor aparate de corectare numite aparate ortodontice.

Aceste aparate manifestă o presiune ușoară asupra dinților și maxilarului, obținând in timp corectarea defectelor prin ajustări succesive ale acestora.

Datorită progreselor tehnologice din tehnica medicală, ortodonția nu se mai adresează acum doar copiilor ci și adulților, oferind soluții viabile de rezolvare a defectelor stomatologice.

De câte tipuri sunt aparatele ortodontice?

Aparatele ortodontice sunt de trei tipuri:

Aparate ortodontice fixe – sunt dispozitive complexe ce pot fi puse și scoase doar de către medicul specialist ortodont și care se fixează cu ajutorul unor inele numite bracket-uri confecționate din diverse materiale cum ar fi metalul, plasticul sau ceramică. Principiul de funcționare se bazează pe un arc ce împinge dinții pe poziția dorită.
Aparate ortodontice mobile – sunt dispozitive ce pot fi scoase foarte ușor atât de medic cât și de către pacient. Ele se fixează pe arcadele dentare cu ajutorul unor croșete sau gutiere, iar cu ajutorul unor șuruburi sau elemente din sarmă se asigura deplasarea dinților spre poziția corectă. Aceste aparate dentare se poartă în permanență, unele putând fi scoase în timpul meselor.
Aparate ortodontice linguale – se aplică pe suprafață internă a dinților, fiind astfel invizibile chiar și când pacientul zâmbește larg. Ele au un design revoluționar reprezentând un pas înainte în tratamentul ortodontic.

Aparatele dentare ortodontice pot fi personalizate pentru fiecare pacient în parte, funcție de morfologia persoanei respective și efectul dorit.

Cum ne poate ajuta purtarea unui aparat dentar ortodontic?

Pe lângă îmbunătățirea aspectului estetic, aparatele dentare ortodontice influențează în mod pozitiv și sănătatea danturii noastre, pentru că dinții înghesuiți sau strâmbi nu pot fi curățați în mod corespunzător, ei devenind astfel surse de bacterii ce pot provoca ulterior cariile dentare.

Masticația, după cum se știe determina sănătatea dinților și a sistemului nostru digestiv, așa încât niște dinți aliniați corect vor procesa hrana în mod optim și vor facilita menținerea unei igiene orale corespunzătoare.

Ce este contenția?

Contenția reprezintă ultima etapă în tratamentul ortodontic. După îndepărtarea aparatului ortodontic, dinții au tendința să revină pe poziția inițială, de aceea e nevoie de acest procedeu, prin care se asigură stabilizarea dinților pe poziția corectă și reechilibrarea musculară.

Programează-te

la unul din numerele de telefon afișate

Te așteptăm cu drag dar și cu rugămintea de a veni cu 5 minute mai devreme. Uneori este posibil să fie nevoie să aștepți și te rugăm să ai răbdare pentru că vei fi tratat cu aceeași atenție ca fiecare pacient de al nostru. Ne-am dori ca totul să fie conform programării, însă se întâmplă ca unii pacienți să aibă nevoie de mai mult timp decât cel estimat pentru tratamentele stomatologice, inserarea implanturilor sau fixarea aparatelor dentare.